stimuleringsfonds creatieve industrie
dummy
Vouchers voor deelname SXSW 2020
sxswatmosphere2018day6annalvawieding16e1.jpg

Vouchers voor deelname SXSW 2020

25 september 2019

Op 13 tot en met 22 maart 2020 vindt de nieuwe editie van South by Southwest plaats in Austin, Texas. Dit festival staat bekend om zijn veelzijdig en cutting edge programma op het gebied van muziek, technologie, film en alle mogelijke cross-overs tussen deze disciplines. Nederlandse makers en ontwerpers die een plaats weten te veroveren in het officiële programma, kunnen in aanmerking komen voor ondersteuning van het Stimuleringsfonds.
Het Stimuleringsfonds stelt zes vouchers ter beschikking voor door SXSW geselecteerde Nederlandse partijen die tijdens het festival deelnemen in het officiële programma. De vouchers bedragen € 3.000 en zijn bedoeld als tegemoetkoming in de reis- en verblijfkosten. Daarnaast reserveert het fonds een bedrag van maximaal € 30.000 voor productiekosten te dekken van twee projecten die direct samenhangen met presentaties in het Art Program. Dit bedrag wil het Stimuleringsfonds gelijkmatig verdelen over twee projecten.

hoe kom ik terecht in het officiële programma?
Het programma van SXSW heeft een open structuur. Dat wil zeggen dat iedereen een projectvoorstel kan indienen in een van de daarvoor bedoelde programmaonderdelen op de website van SXSW. Uit alle inzendingen die het festival vanuit de hele wereld ontvangt wordt een programma samengesteld. Deadlines van een aantal van deze onderdelen zijn inmiddels al gesloten. Een overzicht van alle deadlines vind je hier.

hoe kom ik in aanmerking voor een ondersteuning?
Voorwaarde voor een voucher is dat de ontvanger is geselecteerd voor deelname in een van de volgende programmaonderdelen:
het 'interactive'-onderdeel binnen het conferentieprogramma;
de Virtual Cinema exhibition of;
het SXSW Art program (deadline 11 oktober)

Deelnemers aan andere festivalonderdelen zoals de Game Expo, de Trade show of de verschillende award competities komen niet in aanmerking voor ondersteuning, tenzij hier zwaarwegende argumenten voor zijn. Het conferentieprogramma wordt samengesteld door middel van de zogenaamde 'panelpicker' waar iedereen zijn ideeën of onderwerpen voor een sessie, workshop of presentatie kan indienen. Hierdoor bestaat de conferentie uit talloze grote en kleine deelsessies. Het fonds verstrekt maximaal twee vouchers per sessie.

Het fonds speelt geen rol in de selectie van de ingezonden voorstellen.

aanvragen
Wil je weten of je in aanmerking komt voor een voucher dan is het raadzaam om eerst contact op te nemen met het fonds, voordat je een voorstel indient bij SXSW. Bij eventuele selectie door SXSW is de bedenktijd om definitief ja te zeggen namelijk zeer kort. Het toekennen van de vouchers gaat op volgorde van aanmelding, nadat een bevestiging van selectie door SXSW bij het fonds is ingediend.

Aanvragen voor een voucher of productiebudget kunnen uitsluitend via de online aanvraagomgeving worden gedaan. Kies hiervoor de 'voucher regeling SXSW 2020'. Aanvragen kan tot uiterlijk 1 februari 2020 zolang het maximaal aantal vouchers nog niet is verstrekt.

Het is niet mogelijk om via de reguliere voucherprocedure aan te vragen voor deelname aan SXSW.

meer informatie
Voor meer informatie over de SXSW voucherprocedure kunt u contact opnemen met Sean Gilis via s.gilis@stimuleringsfonds.nl of bel 010-436 1600.

Foto bovenaan: SXSW 2018 door Ann Alva Wieding

meer nieuws

portraitbastiaanweb.jpg

Here is... Bastiaan de Nennie

22 oktober 2019

Hij heeft een raar jaar achter de rug. Want niet lang nadat Bastiaan de Nennie een talentontwikkelingsbeurs van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ontving en hij ambitieus aan zijn werkperiode was begonnen, kreeg hij een zwaar fietsongeluk. Hij moest zijn plannen omgooien en is nu, bijna een jaar later, klaar om zijn comeback in 'designland' te maken.
'Dat ongeluk zorgde voor behoorlijk wat paniek en chaos', vertelt Bastiaan de Nennie. De talentontwikkelingsbeurs die hij van het Stimuleringsfonds ontving, geeft makers de kans een jaar lang alle tijd en energie te stoppen in hun artistieke en professionele ontwikkeling. 'Ik had een ontwikkelplan gemaakt, maar kon niet starten met het maken van nieuw werk, zoals de bedoeling was. Noodgedwongen ben ik van achter naar voren gaan werken en begonnen met reflecteren op mijn werk, iets wat ik eigenlijk veel later in het jaar had willen doen. Afgelopen zomer heb ik voor het eerst weer aan een project gewerkt. Daarna ben ik wat eigen werk gaan maken, en begin volgend jaar krijg ik een expositie in Rotterdam. Eigenlijk was dit voor mijn ontwikkeling een betere volgorde dan ik had gedacht.'

eigen methode
Intuïtie speelt een belangrijke rol in zijn werk. Sinds 2014 gebruikt hij voor het maken van zijn objecten en sculpturen een soort omgekeerde schetsmethode. Hij gaat niet uit van een concept, maar van bestaande producten waarvan hij een 3d-scan maakt. De scans gebruikt hij niet functioneel om het product te dupliceren, maar als basisvorm voor het komen tot nieuwe vormen en ideeën. Met een 3d-printer blaast hij die vervolgens weer nieuw leven in, bewust gebruikmakend van pla, een biologisch afbreekbaar plastic – mits het op de juiste plek terecht komt. Van fysiek, naar digitaal, naar fysiek dus, of zoals hij het zelf noemt: 'phygital'.

'Deze werkwijze is ontstaan toen ik ging werken met 3d-software en merkte dat die intuïtief heel weinig mogelijkheden bood', vertelt Bastiaan. 'Je kunt mijn aanpak een beetje vergelijken met een modeontwerper die collages maakt en outfits assembleert. Ik zoek altijd naar een soort balans tussen abstractie en realiteit en vind het fijn om te werken met terugkomende, herkenbare vormen, ook in opdrachten.'
Zijn vernieuwende aanpak trok al vrij snel de aandacht en nadat een meubelstuk van hem verscheen op de cover van Frame magazine ging het snel. De visueel aantrekkelijke kleurrijke en speelse objecten die hij maakt, spreken opdrachtgevers aan. Ze begrijpen zijn werkwijze en geven hem het vertrouwen en de vrijheid die nodig zijn om tot een goed eindresultaat te komen. 'Op een gegeven moment merk je dat je getraind bent op het verwachtingspatroon van je opdrachtgever, maar ook op dat van jezelf. Maar ik probeer mezelf altijd te pushen om tot iets nieuws te komen.'

Op de vraag wanneer iets af is, antwoordt Bastiaan dat dat in opdrachtsituaties meestal wordt bepaald door de tijd. 'Werk dat ik voor mezelf maak, is meestal af als het een plek heeft gekregen. Dat kan digitaal zijn, maar ook een fysieke plek in bijvoorbeeld een tentoonstelling. Bij opdrachten is dat anders. Soms ontstaat in korte tijd al iets met veel kwaliteit, maar zijn het juist de kleine aanpassingen die op verzoek van de opdrachtgever worden gemaakt die veel tijd vragen.'
poetryinternationalportraitweb.jpg

gemeenschappelijke groei
Dat de esthetiek van de morphs die hij maakt inmiddels ook door anderen wordt toegepast, ziet hij zelf ook. 'Het is een soort 'movement' geworden', zegt hij. 'Soms kan ik jaloers worden als ik zie wat een ander maakt, maar ik kan er ook blij van worden. In kopiëren geloof ik niet; ik zie het als een handschrift dat gemeenschappelijk groeit. Vergelijk het met De Stijl, de leden daarvan zeiden toch ook niet tegen elkaar dat de ander geen rood, geel en blauw en zwart en wit mocht gebruiken?! Mijn werk is bovendien niet te kopiëren; je zou dan echt in mijn computer moeten inbreken.' Hij lacht: 'Het is ook wel fijn om te merken dat ik niet de enige ben die blijkbaar een kromme kijk op de werkelijkheid heeft.'
Met 'die anderen' werkt hij ook graag samen, dat kan volgens Bastiaan het eindresultaat alleen maar ten goede komen omdat je elkaars kwaliteiten benut. Zo werkte hij met Elvis Wesley onder meer aan de aankleding van de vijftigste editie van Poetry International (zie foto hierboven), een grote opdracht. En dat hij al vanaf het begin is aangesloten bij Envisions is niet verwonderlijk. Het collectief dat in 2016 werd opgericht door ontwerpers Simone Post, Sanne Schuurman en Iwan Pol, stelt immers niet het eindresultaat centraal maar legt de nadruk op het ontwerpproces en het onderzoeken van kleur, materiaal en technieken.

'Het is wel fijn om te merken dat ik niet de enige ben die blijkbaar een kromme kijk op de werkelijkheid heeft.'


Dat er op een gegeven moment misschien minder belangstelling voor zijn werk komt, realiseert hij zich. Tegelijk vertrouwt hij op zijn creativiteit en vermogen om zich te ontwikkelen. Ook verwacht hij dat zijn werk vanzelf zal meegroeien met de tijdgeest. En daarin onderscheidt zich ook het echte talent. 'Mijn manier van werken zie ik als een tool. Het is niet moeilijk om op een knopje te drukken en een verrassingselement uit het betreffende 3d-programma te gebruiken. Maar dat moet geen trucje worden, je moet er wel op een eigen manier mee omgaan, blijven investeren en reflecteren, dan zul je groeien. In die zin raad ik ontwerpers die een talentontwikkelingsbeurs willen aanvragen ook aan om het belang van reflectie vooral niet te onderschatten. Het is verleidelijk om een heel ambitieus ontwikkelplan te maken, zeker omdat je denkt dat je heel veel kunt doen van het geld. Maar bouw ook één of twee maanden rust in waarin je even op een andere manier met de toekomst bezig kunt zijn.'

Tijdens deze Dutch Design Week zal Bastiaan de Nennie zoals gezegd zowel fysiek als digitaal zijn rentree maken in de ontwerpwereld en dat valt nog niet mee. De ruimte die hij kreeg om te reflecteren was heel waardevol maar zorgt ook best voor wat koudwatervrees en twijfels. Toch is het op 26 oktober zover. In MU gaat hij bij 'The Scene is Here' een ochtend scannen, bewerken en assembleren met als resultaat hopelijk een mooie projectie in de ruimte waarmee hij zichzelf en zijn studio Phygital weer op de kaart zet. The Scene is Here presenteert via een video- en performanceprogramma alle ontwerpers en makers die in 2019 via de Deelregeling Talentontwikkeling door het Stimuleringsfonds worden ondersteund.

Platform Talent
Wil je meer weten over de beurs Talentontwikkeling van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie kijk dan hier. Ben je benieuwd wie er de afgelopen jaren allemaal ondersteuning kregen via de Deelregeling Talentontwikkeling? Platform Talent geeft een overzicht van alle ondersteunde ontwerpers en makers.

oosalone.png

Open Oproep Salone del Mobile 2020

22 oktober 2019

Ben je van plan om je werk komend voorjaar in Milaan te presenteren tijdens de Salone del Mobile? Tot en met 27 november kun je hiervoor subsidie aanvragen door via de hiervoor opengestelde Open Oproep Salone del Mobile 2020 een voorstel in te dienen.
Met deze open oproep wil het Stimuleringsfonds de kwaliteit van de Nederlandse ontwerpsector in Milaan presenteren en de internationale reputatie van de Nederlandse creatieve industrie versterken. Doel is ook om opgedane kennis en ervaringen te delen en om relevante internationale relaties tussen partijen op te bouwen en te onderhouden. In de selectie van voorstellen wordt gelet op de mate waarin de presentatie zich onderscheidt in artistieke kwaliteit, presentatievorm en strategie.

Voor individuele presentaties kunnen aanvragen worden ingediend, maar de voorkeur gaat in deze open oproep uit naar voorstellen waarin bijzondere samenwerkingsvormen worden aangegaan of die gericht zijn op een groepspresentatie. Deze oproep is de enige mogelijkheid om van het fonds subsidie te ontvangen voor deelname aan dit evenement.

indienen
Voorstellen kunnen tot en met woensdag 27 november worden ingediend via de online aanvraagomgeving van het Stimuleringsfonds.

Lees hier meer over deze open oproep en hoe hiervoor in te dienen.

Lees dit item om kennis te nemen van tips voor een optimale presentatie in Milaan. Of kijk hier voor de selecties van eerdere jaren van Salone del Mobile 2017, 2018 en 2019.
132leeromgevingtolhuistuin.jpg

Terugblik symposium Leeromgeving van de Toekomst 2019

16 oktober 2019

Op donderdag 19 september vond in de Tolhuistuin in Amsterdam het door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie georganiseerde symposium Leeromgeving van de Toekomst 2019 plaats.
26leeromgevingtolhuistuin.jpg
Het Symposium Leeromgeving van de Toekomst 2019 trok 150 bezoekers uit de onderwijs- en ontwerpwereld.
38leeromgevingtolhuistuin.jpg
34leeromgevingtolhuistuin.jpg
Spoken word-dichter Smita James warmde de zaal op.
41leeromgevingtolhuistuin.jpg
De opening van het symposium werd verzorgd door Monique Vogelzang, inspecteur-generaal van het Onderwijs (midden) en Syb Groeneveld, directeur-bestuurder Stimuleringsfonds Creatieve Industrie o.b.v. moderator Puck van Dijk.
60leeromgevingtolhuistuin.jpg
Bij aankomst kregen bezoekers deze brochure met twaalf door het Stimuleringsfonds ondersteunde projecten.
67leeromgevingtolhuistuin.jpg
Govert Buijs, bijzonder hoogleraar politieke filosofie en levensbeschouwing VU Amsterdam verzorgde een key-note over de rol van leren in ons leven en de veranderende waarde van creativiteit.
234leeromgevingtolhuistuin.jpg
Jetske van Oosten, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie lanceerde plenair de tweede Open Oproep Leeromgeving van de Toekomst.
154leeromgevingtolhuistuin.jpg
In een sessie over De circulaire leeromgeving spraken Simone Kramer en Petra Jansen over hun initiatief Social label en de samenwerking die ze zoeken met gemeenten en praktijkonderwijs.
156leeromgevingtolhuistuin.jpg
246leeromgevingtolhuistuin.jpg
In Meet the designer gingen ontwerpers het gesprek aan over de rol die zij kunnen spelen in de transitie van het onderwijs, links ontwerper Frank-Jan van Lunteren.
265leeromgevingtolhuistuin.jpg
Studio Makkink & Bey ging in over het ontwerpend onderzoek 'De WaterSchool' waarin samen met een netwerk van bedrijven, ontwerpers en kunstenaars de toekomst van water in educatie wordt onderzocht.
261leeromgevingtolhuistuin.jpg
Rianne Makkink en Michou-Nanon de Bruijn, Studio Makkink & Bey
89leeromgevingtolhuistuin.jpg
De WaterSchool, Studio Makkink & Bey
90leeromgevingtolhuistuin.jpg
96leeromgevingtolhuistuin.jpg
142leeromgevingtolhuistuin.jpg
In de sessie Flexibiliteit van het vastgoed werd gesproken over flexibiliteit van de vastgoedportefeuille: flexibiliteit in ruimtelijk gebruik, flexibiliteit van de digitale infrastructuur en flexibiliteit van huurcontracten.
150leeromgevingtolhuistuin.jpg
Leren voor een veranderende arbeidsmarkt stond centraal in een sessie onder leiding van Marc van der Meer, bijzonder hoogleraar onderwijsarbeidsmarkt, Tilburg University.
145leeromgevingtolhuistuin.jpg
136leeromgevingtolhuistuin.jpg
In de sessie De school als community werd het project besproken dat The Incredible Machine opzette met ROC Mondriaan waarin studenten via digitale kanalen worden gecoacht en begeleid om dát te doen wat ze interessant vinden.
266leeromgevingtolhuistuin.jpg
Bezoekers maken kennis met de 'Mantra VR'-bril van Monobanda die studenten logistiek door middel van steminteractie op een speelse manier bewust maakt van stress binnen hun werkveld.
267leeromgevingtolhuistuin.jpg
Simon van der Linden, Monobanda
208leeromgevingtolhuistuin.jpg
Studenten van het Albeda College in Rotterdam richtten een pop-upnagelstudio in om een idee te geven van de flexibele invulling van het innovatielab dat binnen het ontwikkeltraject vorm kreeg.
248leeromgevingtolhuistuin.jpg
Een expositie geeft ook inzicht in de verschillende samenwerkingen tussen mbo-instellingen en ontwerpers.

Foto's: Aad Hoogendoorn
Video: sQuare

embassyofhealthjaapbeyleveld.jpg

Embassy of Health tijdens Dutch Design Week 2019

10 oktober 2019

Chronic Health, it's only human?

Lang en gelukkig leven: hoe kunnen we dat waarmaken in de toekomst? We worden steeds ouder en de manier waarop we dat willen doen, vraagt om meer en andere zorg. Om samen de kwaliteit van de 'nieuwe zorg' te bepalen, helpt het om de toekomst te kunnen verbeelden. Dat is waar ontwerpers in uitblinken. Voor Dutch Design Week 2019 bundelden enkele van hen hun krachten om binnen de Embassy of Health te zoeken naar een nieuwe balans tussen technologie en natuur, tussen perfectie en imperfectie, tussen formele en informele zorg.
Met de tentoonstelling Chronic Health: It's only human? toont deze Embassy de kracht van design bij de transities in de zorg, evenals de dilemma's van de zorg. Met als doel bezoekers te inspireren om ook samen met elkaar op zoek te gaan naar de toekomst. U CREATE, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Philips Experience Design, Máxima MC, Waag en DDF werken als partners samen in de Embassy of Health.

We staan aan het begin van een grote transitie in de zorg. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie verbindt ontwerpers met organisaties die werkzaam zijn in de zorg. Juist omdat ontwerpers een uniek perspectief kunnen geven aan een van de belangrijkste aspecten van ons leven, en omdat ontwerpers in staat zijn ideeën te visualiseren en een pad te effenen richting oplossingen. Daarbij gaat het om het ondervragen van de kwaliteit van de zorg – en dan niet of die goed of slecht is, maar meer wat die kwaliteit eigenlijk bepaalt.

Acht projecten van ontwerpers, ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, maken onderdeel uit van de tentoonstelling Chronic Health: It's only human?: Moirai van Siba Sahabi, Up close & personal van Gortemaker Algra Feenstra en Waag, Vibrating Instrument and Modular structure van Adi Hollander, Encounter #6 van Joost van Wijmen, De Eendagszaak van Cascoland, Klusplus van Manon van Hoeckel en Nicky Liebregts, Millennium Ginseng Project van Kuang-Yi Ku en DEEP van Owen Harris en Monobanda.

praktische informatie
Locatie: De Embassy of Health is tijdens deze periode gevestigd in het Klokgebouw
Datum: 19 tot en met 27 oktober.
Tijd: iedere dag geopend van 11.00 tot 18.00
Entree: De Embassy is toegankelijk met een passe-partout van Dutch Design Week. Kaarten zijn online en bij de kassa verkrijgbaar.
Curatoren: Paulien Melis (Waag) - Jetske van Oosten (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie) - Gjilke Keuning (U CREATE)
Ambassadeur: Frank Kolkman

Meer informatie is te vinden op:
https://www.worlddesignembassies.com/embassies/health/
https://www.ddw.nl/nl/programma/1777/embassy-of-health
Stimuleringsfonds nieuwsbrief special Zorg

Embassy of Health Conference
U CREATE, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Philips, Máxima Medisch Centrum, Waag en Dutch Design Foundation organiseren vrijdag 25 oktober de conferentie Embassy of Health. In het programma wordt dieper ingegaan op de thema's van deze Embassy door (inter)nationale sprekers, ontwerpers en jong talent. Met de tentoonstelling 'Chronic Health: It's only human?' toont de Embassy of Health de kracht van design bij de transities in de zorg. De opening wordt verzorgd door Het verdrietfestival. Kijk hier voor meer informatie en meld je aan.
teaser720x480.jpg

Performance-programma The Scene is Here bekend

10 oktober 2019

Wat kan licht met je doen tijdens een partijtje boksen? Hoe zien slimme elektronische apparaten er eigenlijk van binnen uit? En welke bijdrage kun jij leveren aan een collectieve kledingcollectie? Deze vragen spelen een rol in verschillende performances die deel uitmaken van 'The Scene is Here'. Alle vormen passeren de revue: van workshop tot lezing en van LARP tot brievenschrijfactie.
In The Scene is Here presenteert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie alle ontwerpers en makers die dit jaar via de Deelregeling Talentontwikkeling worden ondersteund. De lichting van 2019 is in kaart en beeld gebracht in één minuut durende filmportretten die tijdens de Dutch Design Week in MU op Strijp-S worden vertoond. Via unieke performances presenteren de talenten zich bovendien persoonlijk aan het publiek. De performances vinden dagelijks op vaste tijdstippen plaats en zijn op twee na vrij toegankelijk. Benieuwd naar wie wat wanneer gaat doen? Bekijk het programma.

programma

zaterdag 19 oktober
13.00 uur - Studio Knetterijs
De illustratoren van Studio Knetterijs maken een 'zine' over de toekomst. Met hun illustraties als startpunt dagen ze bezoekers uit om een beeld te vormen bij de toekomst.

14.30 uur - Arvid & Marie
Ontwerpduo Arvid & Marie speelt in de rol van alter ego Omninaut een Live Action Role Play over (zelf)censuur.

16.00 uur - Arif Kornweitz
Samen met Füsun Türetken geeft Arif Kornweitz een performatieve lezing over het fenomeen 'function creep' en objecten zonder duidelijke grenzen en fluïde noties van objecten.


zondag 20 oktober
13.00 uur - Waèl el Allouche
In een combinatie van een workshop, een lezing en een reisverslag, illustreert Waèl el Allouche hoe hij data gebruikt om grip te krijgen op abstracte thema's zoals oorsprong, erbij horen en worden.

15.00 uur - Teis de Greve
Ontdek in het Disassembly Café van Teis de Greve de binnenkant van slimme elektronische apparaten. Apparaten worden opengeschroefd, uit elkaar gehaald en gedocumenteerd, op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor alledaagse technologieën.

15.00 uur - Kostas Lampridis en Théophile Blandet
Wat zijn de elementen van een ontwerpconcept? Kostas Lambridis en Théophile Blandet gebruiken geen materialen of objecten, maar lichamen, gebaren en geluiden om de abstracte elementen van de ontwerpcultuur te definiëren.

17.00 uur - Johanna Ehde
Bekijk 'Cry Till I Die', onderdeel van het project '(Post)Menopausal Graphic Design Strategies', waarin grafisch ontwerper Johanna Ehde zich richt op het ontwikkelen van een levenslange grafische ontwerppraktijk ten overstaan van kwesties als leeftijdsdiscriminatie, seksisme en fysieke gezondheid.


maandag 21 oktober
15.00 uur - Vera de Pont
In 'Creating everything by making nothing' laat Vera de Pont zien waarom digitale en additieve productie onmisbare aspecten van duurzame mode zijn.

17.00 uur - Darien Brito
Voor zijn audiovisuele performance 'Strange Attractors' heeft kunstenaar en multimedia designer Darien Brito zich laten inspireren door de chaostheorie van Edward Lorenz en zoekt hij naar de schoonheid van de wanorde.


dinsdag 22 oktober
13.00 uur - Elvis Wesley
In een eendaagse residentie creëert Elvis Wesley een geanimeerde visualisatie waarmee hij reflecteert op de tentoonstelling, de werken en de bezoekers.

15.00 uur- Ninamounah
Modeontwerper Ninamounah neemt de bezoekers mee in een performance die de verhoudingen tussen, zoals ze zelf zegt, mensen en andere dieren bevraagt.

17.00 uur - Elvis Wesley
Elvis Wesley presenteert de gevisualiseerde animatie gemaakt tijdens zijn eendaagse residentie in de MU-tentoonstelling 'The Object is Absent'.


woensdag 23 oktober
13.00 uur - Manetta Berends
Ontdek in een workshop van grafisch ontwerper Manetta Berends het effect van de inzet van algoritmes bij het lezen van een verzameling techno-feministische manifesten.
Let op: voor deze workshop is het aantal plaatsen beperkt, aanmelden verloopt via Manetta Berends: mail@manettaberends.nl

15.00 uur - Bernhard Lenger
Schrijf in het mobiele postkantoor van social designer Bernhard Lenger brieven aan nieuwgekozen europarlementariërs, voor de komende vijf jaar de ontwerpers van Europa.

17.00 uur - Irene Stracuzzi
Irene Stracuzzi is gefascineerd door cartografie en onderzoekt visuele strategieën om complexe geopolitieke scenario's in kaart te brengen. In een lezing geeft ze aan de hand van recente projecten inzicht in haar aanpak.


donderdag 24 oktober
13.00 uur - Koen Steger
Gefascineerd door de invloed van licht op onze gemoedstoestand neemt scenograaf Koen Steger je mee in een wereld van licht, de psyche en… boksen.

15.00 uur - Pim van Baarsen
Social designer en co-founder van Super Local Pim Baarsen is actief in verschillende hoeken van de wereld. In deze informele workshop wordt samen met lokale makers de impact van hun projecten besproken.

17.00 uur - Philip Vermeulen
Wanneer wordt een kunstenaar een object en vice versa? En welke rol speelt het publiek in deze transformatie? Installatiekunstenaar Philip Vermeulen onderzoekt het onderwerp belichaming. Durf jij hem te slaan?


vrijdag 25 oktober
13.00 uur - Anouk Beckers
Maak samen een kledingstuk in de workshop JOIN Collective Clothes van modeontwerper Anouk Beckers die onderzoek doet naar mode als collectieve praktijk, gericht op het samen maken en dragen van kleding.
Let op: deze workshop duurt vijf uur en het aantal plaatsen is beperkt, aanmelden verloopt via via Anouk Beckers: anouk.beckers@gmail.com

15.00 uur - Munoz Munoz
Welke verschillende soorten invloed ontleent de mens aan de raket? Ontwerper Lucas Muñoz presenteert zijn lopende project 'Rocket Trial' dat hij samen met verschillende filmmakers uitvoert.

17.00 uur - Daria Kiseleva
De als typograaf opgeleide Daria Kiseleva reflecteert in een live essay op een wereld waarin niet wij maar algoritmen, databases en 'training sets' bepalen wat normaal en gewenst gedrag is.


zaterdag 26 oktober
13.00 uur - Tomas Dirrix
Wat als je als mens structureel onderdeel wordt van een gebouw of ruimte? Architect Tomas Dirrix onderzoekt met 'Dress Rehearsal For A Building' de versmelting van bezoeker en architectuur.

15.00 uur - Mirte van Duppen
Kunstenaar Mirte van Duppen neemt je mee in haar poëtische onderzoek naar de automatisering van de Nederlandse landbouw. Hoe verhouden mens en machine zich tot elkaar?

17.00 uur - Bastiaan de Nennie
Na een periode van afwezigheid speelt ontwerper Bastiaan de Nennie open kaart met de bezoekers en maakt hen onderdeel van zijn fysieke en digitale comeback in 'designland'.


zondag 27 oktober
13.00 uur - Job van den Berg
Welkom in de industriële speeltuin van Job! Deze reis achter de schermen neemt je mee langs grote machines, vakmanschap en inzichten in hoe Job van den Berg ideeën in producten omzet.
loader

het fonds

subsidies

actueel

overview.jpg
Van 19 tot en met 27 oktober 2019 vindt de Dutch Design Week in Eindhoven plaats. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is deze editie wederom op meerdere locaties aanwezig. Daarnaast worden op ve... meer >
allesis.jpg
In de tweede ronde van de subsidieregeling Upstream: Music x Design zijn projecten gehonoreerd van eenmansband Spinvis en technoproducer Albert van Abbe. De regeling richt zich op innovatieve toepassi... meer >
ooprofontwerppraktijkaug2019.png
Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie geeft een impuls aan de praktijkverdieping en professionalisering van ontwerpers en ontwerpstudio's binnen het vakgebied vormgeving. Ontwerpers en studio's ku... meer >
loader
loader
loader